Aki ismeri a jó borokat, ismeri a nemzetközi VinAgora bormustrát is, amely széles körökben nívós díjátadóként szerepel a borászok körében, világszerte. Hazánk leghíresebb borversenyére mintegy 13 országból neveztek borokat, olyan távoli kontinensek országaiból is, mint Brazília, Ausztrália, vagy Tajvan.

A Magyar borászok mintegy 431 borral indultak a versenyen, a bormustrán pedig összesen 4 nagy aranyat, 73 aranyérmet és 87 ezüstérmet osztottak ki. Boraink közül kettőt jutalmaztak aranyéremmel. A 2015-ös Ohmerops cuvée-t, illetve az idén Szekszárd Város Bora díjjal elismert Bodzási Kékfrankos 2015-öt.

Untitled-1

A Bodzási Kékrankos borunk nevét a Bodzási Dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. A dűlő jellegzetessége az idős 35 éves szőlőtőkék illetve a vörös agyagos talaj (terra rosa), mely különleges ásványosságot ad ennek a bornak. Ez a kiváló fajta és ez a különleges dűlő lehetővé teszi, hogy nagy bort készíthessünk, melynek feltétele a gondos odafigyelés. A bort palackozás előtt 15 hónapig érleljük tölgyfa hordóban. A Bodzási Kékfrankos egy testes, jól iható, sötét rubinvörös színű bor, melyet igazi szekszárdi fűszeres jegyek tarkítanak. Illatában aszalt szilva, szilvalekvár érezhető. A szegfűszeges és a hordós érlelésnek köszönhetően kissé vaníliás íz díszíti a bort. A magas alkoholtartalma ellenére a Bodzási Kékrankos egy jól iható szekszárdi bor.

Az Ohmerops Cuvée Malomoldali Dűlőből származik. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc válogatott szőlőkből készül. Nevét a Gyurgyalag madárról kapta, melynek latin neve Merops, mely a Szekszárdi borvidék jellegzetes madara. A dűlőben 3 terasz található: a legfelső Merlot, alatta Cabernet Sauvignon, alatta Cabernet Franc. A teraszok között magas löszfalak találhatóak, melyekben fészket fúrnak maguknak a gyurgyalag madarak (természetvédelem alatt álló madarak). A fészkekből kirepülő madarak összeszedik és megeszik a szőlő rovarkártevőit, ezért nem használunk rovarölő szereket, így ők egészségesen felnevelik a fiókáikat és szaporodnak. A gyurgyalag madarak és miközöttünk szimbiózis (hasznos együttélés) van. Ezért gondoltuk, hogy erről a területről származó szőlőből készített Cuvée bor nevét erről a madárról nevezzük el. Ezzel a borral szeretnénk a tiszteletünket kifejezni a természetnek, melynek jótékony segítsége nélkül nem jöhetett volna létre e kitűnő bor.

A borversenyről további részletek olvashatóak a kadarka.net weboldalán: http://kadarka.net/cikkek-kat/szekszardi-aranyermek-a-vinagoran-a-fritz-pinceszete-a-legjobb-kekfrankos